На 30 юли 2024 г. в Държавен вестник брой 64 е обнародвана Наредба № Н-1 от 23 юли 2024 г. за екологичните изисквания към определени продукти, предмет на обществени поръчки (Наредбата). С подзаконовия нормативен акт се урежда прилагането на чл. 47а от Закона за обществените поръчки (ЗОП), като са определени продуктовият обхват, минималните задължителни екологични изисквания към продуктите, предмет на обществени поръчки, които се доставят или се използват за предоставяните услуги, както и начинът на доказване на тези изисквания.

Екологичните изисквания (познати още като „зелени изисквания“) се отнасят за четири продуктови групи – „Копирна и графична хартия“, „Почистващи препарати и принадлежности“,  „Компютри и монитори“ и „Храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки“. Съгласно чл. 47а от ЗОП, изискванията са приложими само за публичните възложители, които са задължени да ги прилагат при възлагане на поръчки на стойност по чл. 20, ал. 1 и 2 от ЗОП (европейски и национални процедури за възлагане на обществени поръчки) чрез посочване в техническите спецификации или като показател за оценка на офертите. 

С подзаконовия нормативен акт са определени и минимални дялове за всяка една от продуктовите групи, които възложителите следва да постигнат поетапно до края на 2030 г. (Приложение №3 от Наредбата).

Актът влиза в сила в 14-дневен срок от обнародването и се прилага за поръчки, открити след датата на влизане в сила, т.е. от 14 август 2024 г. включително.

Прилагането на наредбата „озеленява“ обществената поръчка и в тази връзка, в обявлението, с което се открива процедурата, следва да се посочи, че същата е стратегическа и по-конкретно – „екологосъобразна“. 

Използването на изискванията, определни с Наредбата не възпрепятства възложителите да поставят допълнителни екологични изисквания по своя преценка в конкретни процедури за възлагане на обществени поръчки.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *