Атанас Калчев, кмет на Община Кричим: Държавата отдавна абдикира от проблема с отпадъците, общините сме оставени сами да се справяме

Според кмета на община Кричим Атанас Калчев новите нормативни регламенти изискват не просто смяна на начина за определяне на ТБО, а коренна промяна в целия процес на организация на сметосъбирането, почистването и взаимоотношенията с контрагентите на общините.

В интервю за електронното издание „Марица“ Атанас Калчев коментира проблемите, които поражда всеки от трите подхода, допустими според новата Наредба.

„Всички тези неясноти правят рисково въвеждането на новите разпоредби, които могат да бъдат обжалвани и в съда, а колкото и да е странно, законът не предвижда как ще се определи таксата смет в случай, че някое заинтересовано лице реши да обжалва определените от общинските съвети основи“, казва през „Марица“ кметът на Кричим.

Преминаването към новия модел за определяне на ТБО ще облекчи бизнеса, който в момента поема по-голямата част от разходите за чистота, предвид по-големите терени, които стопанисва, подчертава Калчев. Той смята, че е необходимо да бъде отложено влизането в сила на новите разпоредби, докато не бъде осигурена необходимата информация за коректното изчисляване на дължимата такса. „Необходимо е да бъдат извършени промени в действащата нормативна уредба, които да позволят на общините да реализират своите политики за разделно събиране на отпадъците при източника на образуването им, както и да осъществяват ефективен контрол върху дейността на фирмите, ангажирани с разделното събиране на отпадъци от опаковки, категоричен е кметът на община Кричим Атанас Калчев.

Цялото интервю с него можете да прочетете тук

/КЦ/

Източник за тази статия
Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *