Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ

Над 300 селища у нас са на воден режим, засегнати са близо 500 000 души, съобщават специалисти в различни медии. Водните резерви в язовирите са намелели спрямо миналото лято и вече има водоеми на 2% от полезния си обем.

На 22 август, в изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. В нея участваха и ръководствата на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, „Българския ВиК холдинг“ ЕАД, зам.-министри и експерти от министерствата.

Те решиха да се създаде работна група с експерти от всички ресорни министерства, която да набележи краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури. Работната група трябва да предложи конкретни решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната за справяне с климатичните промени в следващите години.

През 2022 г. 2,78 на сто от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24,9 на сто), Търговище (19 на сто), Благоевград (14,8 на сто) и Перник (12,9 на сто), показват публикуваните данни на Националния статистически институт (НСИ). В публикацията е включена информация от статистическите изследвания, свързани с околната среда за периода 2017 – 2022 година.

През 2022 г. общото количество на използваната вода е 4,7 млрд. м3, като спрямо 2021 г. се увеличава с 1,8 на сто.

С най-голям дял във водоползването са водите за охлаждащи процеси в енергетиката (80 на сто от използваната вода), като спрямо 2021 г. нарастват с 2,8 на сто. Тези води се осигуряват предимно от собствено снабдяване и след употреба обикновено се връщат обратно във водоизточника.

Използваната вода за напояване на земеделски култури през 2022 г. е 300,6 млн. кубични метра.

Общественото водоснабдяване (ВиК) осигурява питейна вода на 99,5 на сто от населението на страната. Общата дължина на водопроводната мрежа, експлоатирана от ВиК, е 77 525 километра. Доставената вода от ВиК е 251 млн. куб. м, или 103 литра средно на човек на ден. Най-голямо е потреблението на вода при домакинствата от областите София – столица – 125 литра на човек дневно, Благоевград – 122 литра на човек на ден, Кюстендил – 117 литра на човек на ден, както и Бургас – 111 литра на човек дневно. Най-малко вода се ползва в областите Сливен и Търговище – по 72 литра на човек на ден, и Кърджали – 79 литра на човек дневно.

Загубите във водоснабдителния сектор (ВиК и напоителни системи) през 2022 г. се оценяват на 853 млн. куб. м.

През 2022 г. пресните водни ресурси средно на човек в България се оценяват на 11 278 м3, включително дунавските води и друг външен приток, а без тях – 1 962 м3. Според Световния доклад за развитието на водите на ООН една страна изпитва “воден стрес”, когато годишните водни ресурси спадат под 1 700 м3 на жител.

Обстоен анализ по темата публикува през седмицата и Институтът за пазарна икономика.

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *