До 30 август общините могат да подават в МРРБ предложения за проекто-проучвателни работи или строителни и монтажни работи на геозащитни обекти

В писмо до НСОРБ Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информира общините, че изпълнява геозащитни мерки и дейности в рамките на Бюджетна програма „Устройство на територията, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация“ с финансови средства от държавния бюджет в рамките на предварително планиран в Средносрочната бюджетна прогноза бюджет на МРРБ за съответния период.

Във връзка с предстоящо актуализиране на бюджетната прогноза за периода 2025-2027 г. за Програмата МРРБ се обръща към общините да представят в срок до 30.08.2024 г. аргументирани предложения за финансиране на проекто-проучвателни работи или строителни и монтажни работи на геозащитни обекти, които да бъдат оценени по одобрени критерии и да бъдат предложени за включване в Средносрочната бюджетна прогноза.

Обхватът на обектите за геозащита следва да включва геозащитни мерки и дейности съгласно §5, т. 78 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) на регистрирани свлачищни райони и на райони с абразионни процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионни процеси по Дунавското крайбрежие.

По посочената инвестиционна програма на МРРБ, в частта „Геозащита“ не се финансират аварийни обекти, ремонти и реконструкция на техническата инфраструктура, в т.ч. мостове, укрепване на брегове на реки (с изключение на брега на р. Дунав), корекции на реки и дерета, водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения и др. подобни дейности и мероприятия.

Предложенията следва да бъдат придружени с документация и аргументация, а обектите, предложени за строителство следва да бъдат с пълна проектна готовност, устройствена основа и завършени отчуждителни процедури, издадени предварителни съгласия по реда на чл. 96, ал. 3 от ЗУТ, както и да бъдат придружени от ориентировъчни (индикативни) количествено-стойностни сметки с изрично посочване на необходимите суми без ДДС и с ДДС.

Постъпилите предложения ще бъдат оценени и приоритизирани съгласно одобрени от министъра на регионалното развитие и благоустройството „Критерии за оценка и приоритизация на геозащитни обекти“, достъпни на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството https://www.mrrb.bg/bg/kriterii-za-ocenka-i-prioritizaciya-na-geozastitni-obekti, Раздел „За потребителя“, Подраздел „Нормативни актове“ – секция „Методики“ – Критерии за оценка и приоритизация на геозащитни обекти, и ще бъдат добавени в базата данни с искания за финансиране.

За по-голяма оперативност, предложенията на общините следва да бъдат адресирани до МРРБ с копие до съответния областен управител и до Националното сдружение на общините в Република България.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *