Обнародван е Законът за въвеждане на еврото в България

В брой 70 на Държавен вестник от 20.08.2024 г. е обнародван Законът за въвеждане на еврото в Република България. Законът осигурява прилагането на съответните актове на Европейския съюз, като определя необходимите мерки на национално ниво за въвеждане на еврото в Република България.

В процеса на въвеждане на еврото в Република България се прилагат принципът на защита на потребителите, принципът на информираност, принципът на ефективност и икономичност, принципът на прозрачност и принципът на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро. Процесът по въвеждането на еврото като парична единица на Република България следва да бъде извършен по прозрачен начин, като отговорните институции, органи и лица предоставят публично своевременна, подробна, ясна, точна и разбираема информация.

В съответствие с чл. 4 от Регламент (EО) № 1103/97 превалутирането от левове в евро се извършва, като числовата стойност в левове се раздели на пълната числова стойност на официалния валутен курс, изразен с шест цифри с всичките пет знака след десетичната запетая.

Глава четвърта на Закона за въвеждане на еврото в Република България рагламентира процесите на адаптиране на информационни системи за работа с евро, регистри, счетоводни и бюджетни документи, документи във връзка със задължения за данъци, такси и задължителни осигурителни вноски, плащането и събирането на публични вземания и официалната статистика.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *