Какво е важно да знаят работодателите за режима на работа и какви мерки трябва да предприемат за своите работници?

09.08.2024 г.

“Основно задължение на работодателите е да осигурят здравословни и безопасни условия на труд” – това каза за “Здравей, България” по Нова телевизия директорът на Дирекция “Инспекция по труда” Русе Ирена Николаева.

Главната инспекция по труда използва повода да напомни на работодателите, че през предстоящите дни с високи температури, трябва да предприемат мерки за минимизиране на риска за живота и здравето на своите работници. При работа на открито по-ефективни са организационните мерки като смяна на работното време, повече почивки и осигуряване на климатизирани помещения за прекарването им, промяна на типа работа.

При работа на закрито по-работещи са техническите мерки, които могат да осигурят оптималните гранични стойности на температурата в помещенията, които в топлия период са между 18 и 25 в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура от 28 градуса, която по изключение – при много висока температура навън, може да бъде с от 3 до 5 градуса по-висока. Във всички случаи температурата в работните помещения не може да надвишава 31 или  33 градуса според типа работа.

При всички проверки в горещите и студените периоди на годината контролните органи на Инспекцията по труда следят и за спазване на разпоредбите за осигуряване на минималните изисквания за микроклимата на работните места. Този контрол е акцент и при проверките в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито.

Повече информация за работата при високи температури и данните от контролната дейност на Главната инспекция по труда, свързана с тях, може да намерите в излъчения репортаж.

 

Източник за тази статия
Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *