Франко Неро става кавалер на почетния знак на кмета на Варна

Последната седмица на август Варна е домакин на Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“. Програмата на един от най-престижните кинофоруми, провеждани у нас,  включва най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали.

Конкурсната програма открива лентата „Все още има утре”, която вече е носител на наградата „Давид на Донатело“ в пет от основните категории, вкл. за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля. Филмът „Болеро“ закрива фестивалната програма.

Общо 12 продукции участват в конкурсната програма на „Любовта е лудост” тази година. Председател на тричленното международно жури е Момчил Карамитев. За наградите на филмовият фестивал ще се състезават още: българският филм „Край реката“, полският „Празник на огъня“, „Синове” – от селекцията на кинофестивала в Кан’2024, „Моят чудесен непознат“, „От Хилде, с любов” – част от  конкурсна програма на Берлинале’2024. Сред филмите са още „Любимата ми торта” – отличен с наградата на международната филмова критика на тазгодишното Берлинале, „Любовна лодка” , „Семейство” , френският филм „Извън сезона” – от състезателната програма на кинофестивала във Венеция’2023, както и „Сбогом, Буенос Айрес” и унгарският филм „Някои птици”.

Специален гост на тазгодишното издание на „Любовта е лудост“ е италианският актьор Франко Неро. Най-новият му филм „Щастливи дни“ може да бъде видян в дните на фестивала.

Франко Неро получава Почетния знак на кмета на Варна, а след церемонията двамата с Благомир Коцев – кмет на Варна и член на УС на НСОРБ ще  участват в официалното откриване на Международния фестивал “Любовта е лудост”.

  

Франческо Спаранеро /Франко Неро/ прави своя пробив на екрана през 1966 г. с главната роля във филма „Джанго“ на режисьора Серджо Корбучи. Той е едно от любимите лица на италианските продуценти на уестърни. С раждането на политическото кино Неро става един от водещите актьори в това ново направление с филми като Бог с нас (1970) на Джулиано Монталдо, Изповедта на един комисар пред прокурора на Републиката (1971), Следствието е приключено: забравете (1973) отново на Д. Дамяни, Убийството на Матеоти (1973) на Флорестано Ванчини, Мусолини — последното действие (1974) на Карло Лидзани.

Сред най-популярните филмови продукции, които са показвани у нас, с Франко Неро в централни роли са „Денят на совата“, „Тристана“, „Умирай трудно 2“, „Разследването, „Джанго без окови“, „Джон Уик“ и др. Работил е с именити режисьори като Дамиано Дамиани, Луис Бонюел, Рени Харлин, Джулио Базе, Куентин Тарантино, Марко Белокио, Райнер Вернер Фасбиндер и др.

В началото на 80-те Неро започва да пише, да режисира и да продуцира филми.

В последната лента, в която се снима „Екзорсистът на папата“, излязал на екран през 2023 г., Франко Неро си партнира с Ръсел Кроу.

/КЦ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *