Агенцията по обществени поръчки насърчава записването и подновяване регистрацията на външни експерти в списъка по чл. 229, ал. 1, т. 17 от ЗОП, които ще могат да бъдат избирани за наблюдатели в процедури за възлагане на обществени поръчки.

Поддържането на списъка е част от функционалностите на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) и вписването в него става лично, като за целта експертът следва да е регистриран в системата и да притежава валиден квалифициран електронен подпис.

Професионални сдружения и организации в съответния бранш не могат да регистрират  експерти в списъка. Те имат възможност да предоставят само препоръки за конкретен експерт. Регистрацията в списъка на външни експерти е валидна в рамките на 1 календарна година, след което се заличава автоматично от системата. За да се удължи валидността на регистрацията, експертът следва, отново лично, да я поднови. Няма ограничение за броя на подновяванията.

Условията и редът за определяне на наблюдателите, както и участието им при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, се уреждат с приетите промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), в сила от 23.07.2024 г.

Повече информация за условията и редът за определяне на наблюдатели може да намерите на следния линк:

https://www2.aop.bg/vyzlozhiteli/polezno-za-vazlojitelia/nabludateli/.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *