Над 50 международни презентатори ще представят своята визия за развитието на аутомотив индустрията по време на конференцията Automotive Forum Bulgaria 2024, която започна вчера и ще продължи до 13 юни 2024 г. в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. Събитието се организира от Аутомотив Клъстер България, в партньорство с Българската агенция за инвестиции (БАИ) и правната кантора Kinstellar. Тазгодишната конференция ще събере над 200 гости, като програмата е разделена в три тематични дни, посветени на най-актуалните технологични направления в сектора.

България е предпочитана страна за изследователска и развойна дейност. Имаме талантливи хора, много добри инженери и подготвени кадри, България е стабилна икономически държава, като растежът на БВП е постоянен през последните 15 години с изключение само на две. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Мила Ненова при откриването на тридневния форум.

Тя изтъкна, че чуждестранните инвестиции растат, държавният дълг остава нисък, а бизнес инвеститорите търсят именно стабилност на икономиката.  Чуждестранните компании, които са инвестирали у нас в последните десет години, създават растеж на икономиката и те са посланици на България, защото когато една компания инвестира тук, тя убеждава своите партньори също да инвестират.

Г-жа Ненова посочи, че в момента страната ни е едно много добро място за инвестиции, като това се дължи и на стратегическото ни географско местоположение във време на войни на различни точки по света.

Специално участие в първия ден на форума взеха и  Крифърд Олин и д-р Шайлеш Упрети – представители на втория по големина американски производител на литиево-йонни батерии C4V и ученици на проф. Стенли Уитингам, лауреат на Нобелова награда за химия за разработване на литиево-йонните батерии. За опита на UK Battery Industrialisation Centre (UKBIC) в насърчаване развитието на батерийни технологии и усъвършенстването на уменията на специалистите в тази сфера ще сподели Андрю Бритън – Business Development Manager в UKBIC.

Иновативни практики и проекти за декарбонизация на транспорта ще представи Калъм Уайт – водещ консултант по електромобилност в първата в света консултантска компания, специализирана в сферата на умните градове – Urban Foresight.

Основните акценти на форума са пробивите и развитието на батерийните технологии, автоматизацията във фабриката на бъдещето, преходът към електрическа и автономна мобилност, изкуственият интелект за интелигентна мобилност, софтуерно-дефинираните превозни средства.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *