Новите изисквания за сметосъбиране повишават риска от незаконни сметища

Според новостите в сметосъбирането хората трябва да изхвърлят пластмаса, стъкло и хартия разделно, а всяко домакинство разполага с 250 л кош за останалите отпадъци, коментира новите правила за събиране на отпадъците от домакинства в община Свищов изданието „Актуално“. Проблемът е, че още не всички домакинства разполагат с кошове, а хората не са информирани достатъчно добре какво се очаква от тях. Пред „Актуално“ заместник-кметът Бедри Алиев е коментирал, че незаконно изхвърлените в река Дунав отпадъци ще бъдат почистени от общината, каквато е практиката и досега. Разходите за тези дейности значително намаляват ресурса, с който общините разполагат за почистване на населените места.

В Свищов и населените места от общината честотата на извозването ще се определя на индивидуален принцип за населено място и града. Той ще се установи с времето според нуждите и изчисленията, които се правят на база конкретни наблюдения. Все още остава неизснен подходът по отношение на многофамилните жилищни сгради.

Проблем за община Свищов да поеме тежестта и за организирането на разделното събиране на отпадъци, е наличието на само един сметоизвозващ камион, който ще се наложи да извършва  по няколко курса за различните видове отпадъци. Разширяването на системите за разделно събиране значително би облекчило сметките на гражданите, но засега тази дейност е поверена на частни организации, които отчитат своята дейност пред МОСВ.

Цялата публикация на изданието „Актуално“ можете да видите ТУК.

/КЦ/

Източник за тази статия
Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *